Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Soluțiile ERP înseamnă mai mult decât contabilitate



Soluțiile ERP înseamnă mai mult decât contabilitate

January 15, 2019


Business Software

În prezent, există o mulțime de aplicații software menite să gestioneze aspectele financiare ale unei companii, iar acest lucru a generat o confuzie cu privire la diferențele dintre ERP și programele de contabilitate. De fapt, mulți oameni cred că sunt același lucru, iar lucrurile nu stau deloc așa.

Este foarte important să înțelegem diferențele dintre cele doua. În momentul în care realizați o comparație, concluzia este relevanta doar daca analizați soluții aparținând aceleiași categorii. Altminteri, va fi ca și cum ați compara o mașină cu un avion.

ERP vs. Soft de contabilitate: diferențe principale

După cum sugerează și denumirea, o soluție de gestiune servește la administrarea aspectelor financiar-contabile ale unei companii: managementul facturilor, al plaților, configurarea modelelor de rapoarte pentru analiză financiară, întocmirea balanței pe centre de cost, realizarea analizei de cash-flow, colectarea automata a notelor contabile și lista poate continua.

O soluție ERP însă integrează toate funcțiile unui soft de contabilitate și duce lucrurile la nivelul următor. Pe lângă managementul aspectelor financiar-contabile, acest instrument permite o administrare eficientă a tuturor operațiunilor dintr-o companie: producție, marketing, vânzări, resurse umane, achiziții, logistică etc.

Aceasta vă permite să monitorizați parametri importanți precum orele lucrate, ciclul de viață al unui produs sau relația cu clienții. Toate acestea nu se înregistrează în contabilitate, dar influențează activitatea, productivitatea și, implicit, profitul companiei, drept pentru care este important să îi puteți controla.

ERP vs. Soft de contabilitate: flexibilitate și adaptabilitate

Configurarea modulară asigură un maxim de flexibilitate soluțiilor ERP. Modulele pot fi incluse sau adăugate individual, fiecare susținând diferite funcții specifice, cu avantajul important că permite centralizarea tuturor informațiilor din diferite departamente ale companiei într-o singură bază de date.

În plus, gradul de specializare al acestor module garantează că fiecare sector beneficiază de tool-uri dedicate activității sale.

Astfel, o soluție ERP nu este dedicată exclusiv firmelor mari, aproape orice companie din categoria celor mici și mijlocii poate beneficia de aceste instrumente datorita flexibilității și scalabilitatii lor.

Când ar trebui să faceți trecerea la ERP?

În general, antreprenorilor li se pare dificil să identifice momentul în care ar trebui să treacă de la software-ul contabil la un ERP. Însă nu exista niciun dubiu că va veni timpul. În stadiul de start-up, este posibil că un soft simplu de contabilitate să răspundă centrițelor dumenavoastră. Însă, pe măsură ce compania crește, procesele tind să devină mai complexe, iar adoptarea unui ERP vă îmbunătăți considerabil atât funcționarea, cât și administrarea unei firme.





Articole asociate