Home  ›  Blog  ›  Business Software Cloud  ›  Cum trebuie să testezi o soluție ERP înainte de Go-Live



Cum trebuie să testezi o soluție ERP înainte de Go-Live

December 14, 2020


Business Software Cloud

Implementarea unui sistem ERP este deseori un proces îndelungat, iar testarea aplicației înainte de go-live reprezintă o parte importantă. Fie că este vorba despre sistemul software, procesele de lucru sau operațiunile desfășurate de persoanele care vor utiliza aplicația, toate aspectele trebuie minuțios testate într-un cadru cât mai apropiat de realitate.

Rezultatele obținute în urma testării te pot ajuta să stabilești cu exactitate dacă este momentul potrivit pentru go-live. Chiar dacă problemele minore pot fi rezolvate într-un timp scurt, fără o verificare minuțioasă în prealabil, lansarea aplicației nu trebuie să aibă loc. Începând cu rezolvarea unor bug-uri, revizuirea dezvoltărilor personalizate sau a modului în care rapoartele specifice sunt generate, testarea soluției ERP este crucială pentru buna funcționare a acesteia. Care sunt, mai exact, tipurile de testări care trebuie efectuate?

  1. Testarea Funcțională

Este necesară pentru a verifica dacă sistemul ERP implementat oferă toate funcționalitățile indispensabile pentru o organizație. Pentru a asigura succesul acestei testări, îți recomandăm să îți stabilești un set de obiective pentru a le folosi ca barometru. Obiectivele trebuie să includă toate rezultatele pe care dorești să le obții prin utilizarea aplicației, astfel încât să verifici dacă noul sistem ERP are toate funcționalitățile de care ai nevoie implementate corect.

  1. Testarea Performanței

Al doilea tip de testare foarte important îl reprezintă verificarea performanței sistemului ERP. Prin intermediul acestei testări vei putea să determini dacă sistemul ERP poate gestiona tot volumul de informații al companiei, fără a întâmpina blocaje. Așadar, testarea performanței examinează cât de bine funcționează soluția ERP și cât de eficient comunică cu diferitele sisteme cu care este integrată. Ea validează abilitatea sistemului ERP de a rula operațiuni solicitante, cu un flux mare de informații.

  1. Testarea Back-up-ului

Un alt pas necesar înainte de go-live este testarea sistemului de back-up. Cu siguranță vei dori să îți protejezi aplicația împotriva eventualelor pierderi sau alterării datelor, așa că examinarea sistemului de back-up este foarte importantă. Această etapă te va ajuta și să determini cât timp și resurse trebuie să dedici procesului de back-up, pentru a-ți planifica corect acțiunile.

  1. Testarea Fluxului de Lucru

Testarea fluxului de lucru este o verificare indispensabilă pentru orice proiect ERP, astfel încât să verifici dacă procesele de lucru sunt în conformitate cu operațiunilor pe care trebuie să le desfășori. De asemenea, în această fază poți decide ce drepturi trebuie să acorzi utilizatorilor și cine va avea posibilitatea să aprobe anumite acțiuni, astfel încât după go-live funcționarea sistemului să se desfășoare fără probleme.

  1. Testarea Integrării

După cum sugerează și numele, testarea verifică dacă sistemul ERP integrează pe deplin diferitele procese pe care urmează să le ruleze. Pentru desfășurarea acestei etape trebuie să utilizezi scenarii din lumea reală, în care utilizatorii execută acțiuni pe care le întâlnesc în activitatea lor. Testarea integrărilor reprezintă partea critică pentru orice verificare a implementării soluției ERP, iar pentru buna desfășurare a testării este nevoie de cunoștințe aprofundate atât despre funcționalitățile sistemului ERP, cât și despre operațiunile companiei.

Testarea completă, în detaliu, a soluției ERP este deseori o etapă neglijată, însă reprezintă cea mai eficientă metodă prin care poți garanta succesul implementării. O examinare superficială a sistemului nu este cu adevărat productivă și nu te va ajuta să descoperi problemele reale care pot exista. Neglijând etapa de verificare, riscurile ca aplicația să nu funcționeze corect dupa go live vor fi foarte mari. În concluzie, efectuarea tuturor tipurilor de testări este necesară pentru a garanta succesul implementării soluției ERP.

Dacă ești în căutarea unei soluții ERP, testează demo-ul gratuit al aplicației noastre! Soft1 Cloud ERP îți oferă toate avantajele de care ai nevoie ca să te bucuri de un software de business avansat: flexibilitate în operare, mobilitate și maximum de securitate, la cele mai mici costuri.





Articole asociate