Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  5 prejudecăți despre sistemele ERP



5 prejudecăți despre sistemele ERP

August 30, 2019


Business Software

Încă de la lansarea acestora, în anii ’90, soluțiile ERP (Enterprise Resource Planning) s-au transformat într-o industrie de miliarde de dolari și sunt considerate în prezent o necesitate atunci când vine vorba de tool-uri de management. Facilitează luarea deciziilor, oferind organizațiilor o serie de beneficii unice: automatizarea proceselor pentru adaptare rapidă la schimbările din piață, posibilitatea exploatării resurselor fără restricții geografice sau temporale, un flux de informații automat cu furnizorii, clienții și partenerii. Totuși, prejudecățile cu privire la ERP au evoluat și ele odată cu dezvoltarea acestor sistem și creșterea gradului de implementare. Să vedem, așadar, care ar fi 5 dintre cele mai comune mituri legate de ERP.

  1. Sistemul este scump

Licențierea software-ului ERP reprezintă doar un procent mic din costul total al implementării unei astfel de soluții. Ceea ce determină creșterea prețului este întocmirea greșită a unei liste cu cerințele afacerii și, implicit, alegerea unui sistem nepotrivit – unul care include funcționalități de care firma nu are nevoie la momentul analizei și achiziției. Managementul poate să stabilească un domeniu de aplicare prea larg, să solicite schimbări pe parcurs sau să promită prea multe shareholder-ilor. Aceste greșeli împiedică inevitabil succesul implementării și crește costurile. Aveți însă în vedere următorul lucru: poate fi mai scump să vă administrați afacerea folosind foi de calcul Excel în loc să folosiți o soluție integrată în întreaga companie.

  1. ERP se potrivește doar companiilor mari

Inițial, doar organizațiile mari au implementat soluțiile ERP, așa cum se întâmplă adesea cu noile tehnologii. Cu toate acestea, soluțiile ERP existente pe piață în acest moment funcționează la fel de eficient pentru firmele mari, cât și pentru cele mici: sunt foarte flexible și se adateaza perfect indiferent de dimensiunea companiei pentru o gamă largă de dimensiuni ale clienților, deoarece majoritatea companiilor sunt mai similare decât sunt diferite. Indiferent de dimensiunea companiei, peste tot exista exista departamentul de achiziții, de contabilitate, producție, transport sau relații cu cleintii. Conceptul de bază al integrării datelor dintr-o varietate de funcțîi într-o organizație este universal.

  1. Personalizarea este dificilă

Evoluția software-ului ERP a inclus recunoașterea faptului că este nevoie de adaptabilitate.  Odată ce o comapnie a implementat un sistem ERP și aceasta funcționează bine, noi perspective asupra modului de lucru pot apărea. Sistemele moderne nu numai că înregistrează, dar analizează operațiunile. După implementare, directorul de producție poate decide că organizația necesită un modul suplimentar de planificare a materialelor. ERP înseamnă schimbare și dezvoltare, alaturi de idei noi.

  1. Implementarea nu poate fi gestionată intern

Alegerea unui sistem ERP înseamnă și alegerea unei echipe de implementare. Furnizorii de software lucrează îndeaproape cu membrii departamentului de IT pentru a facilita implementarea; un furnizor ERP știe care sunt masurile necesare pentru a reduce stresul pentru toți cei implicați în acest proces. Alegerea furnizorului ar trebui să țină cont de o serie de factori precum posibilitatea de a testa soluția înainte de a o achiziționa, serviciile de suport disponibile, sesiunile de training și upgrade-uri.

  1. ERP livrează beneficii

Un sistem ERP permite identificarea unor noi moduri de lucru și a unui potențial ascuns cu transparența și analizele sale. Dar aceste beneficii nu valorează foarte mult dacă departamentele nu își stabilesc obiective comune. Multe organizațîi presupun că investiția în ERP le vă rezolva problemele în mod magic. În realitate, sistemul îi abilitează pe angajați să lucreze mai eficient și să ia decizii mai bune.

Un sistem ERP eficient poate face diferența în piață făcând posibilă trecerea în zona “așa spune clientul”, oferind mai multă valoare la un cost mai mic.





#ERP     #solutii software    

Articole asociate