Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Raportarea SAF-T cu ajutorul soluției dezvoltată SoftOneRaportarea SAF-T cu ajutorul soluției dezvoltată SoftOne

May 27, 2022


Business Software

Fișierul Standard de Control Fiscal a devenit obligatoriu începând cu luna ianuarie 2022, iar noi venim în ajutorul organizațiilor pentru a depune Declarația D406, simplu și eficient! Echipa SoftOne a dezvoltat aplicația Soft1 SAF-T, pentru digitalizarea procesului de transmitere a informațiilor către autoritățile fiscale române, astfel încât companiile să se adapteze cu succes la toate modificările legislative.

Ce este SAF-T

SAF-T reprezintă un standard internațional care reglementează schimbul electronic de date contabile dintre companii și autoritățile fiscale, creat în anul 2005 de către OCDE, pentru a facilita accesul în format digital la informațiile contabile ale companiilor, necesare proceselor de audit. Declarația D406 este un fișier standardizat în format electronic, bazat pe XML, ce are ca scop îmbunătățirea procesului de conformare fiscală a companiilor prin digitalizare, astfel încât acestea să își optimizeze resursele alocate pentru verificările fiscale.

Cine trebuie să depună SAF-T

 • Contribuabilii mari, începând cu data de 1 ianuarie 2022, cu 6 luni perioada de gratie
 • Contribuabilii mijlocii, de la 1 ianuarie 2023;
 • Contribuabilii mici, de la 1 ianuarie 2025;

Companiile au obligația de a trimite Declarația D406 lunar sau trimestrial, în funcție de perioada fiscală aplicabilă pentru TVA. În cazul în care contribuabilii au perioada fiscală aplicabilă semestrială sau anuală, vor trimite fișierul SAF-T trimestrial.

Cum se generează declarația D406 prin intermediul Soft1 SAF-T

Fiind integrată complet cu aplicația ERP dezvoltată de SoftOne, soluția Soft1 SAF-T simplifică procesul de generare, mapare și procesare a informațiilor contabile din Soft1 ERP, convertindu-le în fișierul XML necesar raportării SAF-T. Primul pas pentru a genera cu succes Declarația D406 constă în revizuirea datelor din sistemul Soft1 ERP, alături de partenerii și consultanții SoftOne, pentru a determina dacă este nevoie de informații suplimentare. Odată ce toate informațiile necesare au fost introduse în sistem, datele vor putea fi prelucrate și exportate prin cu ajutorul Soft1 SAF-T, în formatul XML cerut de autoritățile fiscale, astfel încât să fie validate de către sistemul DUK Integrator și ulterior trimise către ANAF.

Fișierul SAF-T generat cu ajutorul aplicației dezvoltate de SoftOne include următoarele secțiuni:

 1. Antet
 2. Fișierele Master cu urmatoarele subsecțiuni:
 • Conturi contabile
 • Clienți
 • Furnizori
 • Tabelă Taxe
 • Tabela Unităților de Măsură.
 • Tabel Tipuri Analiză
 • Tabelă Tipuri Mișcări
 • Produse
 • Stocuri
 • Proprietari
 • Active
 1. Înregistrări contabile – Registru Jurnal
 2. Documente sursă ( facturi de vânzare, facturi de achiziție, plăți, mișcări de bunuri, tranzacții cu active)
 3. Nomenclatoarele utilizate pentru pregătirea și depunerea Declarației informative D406.

De ce Soft1 SAF-T

Optimizarea proceselor de business este o prioritate, iar Declarația D406 generată cu ajutorul Soft1 SAF-T poate fi personalizată complet, în funcție de specificul companiei tale, astfel încât să îți eficientizezi la maximum resursele alocate procesului de conformare fiscală. Permițând maparea datelor existente în Soft1 ERP, soluția Soft1 SAF-T simplifică procesul de raportare și oferă posibilitatea revizuirii informațiilor generate anterior, pentru a te asigura că datele sunt 100% corecte înainte de a le trimite către ANAF.  Vrei să afli mai multe informații? Contactează-ne acum!

Articole asociate