Home  ›  Blog  ›  Noutăți & Evenimente  ›  Digitalizarea pas cu pas a companiilor



Digitalizarea pas cu pas a companiilor

May 29, 2023


Noutăți & Evenimente

Digitalizarea este unul dintre conceptele despre care citim și auzim în mod constant, dar cum pot companiile să înceapă transformarea digitală în mod corespunzător? La evenimentul Smart Future 2023 organizat de start-up.ro am aflat despre digitalizarea companiilor pas cu pas de la Alexandra Lucescu.

Alexandra Lucescu este Director General în cadrul SoftOne România, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii Cloud ERP, CRM și aplicații de mobilitate și facturare electronică.

Cu peste 10 ani de experiență în industria IT software, Alexandra coordonează operațiunile subsidiarei SoftOne în România de peste 3 ani, asigurând expansiunea companiei pe piața locală.

Alexandra Lucescu a vorbit la Smart Future despre strategiile corespunzătoare pentru digitalizarea companiilor. Ea consideră că firmele nu ar trebui să digitalizeze dintr-o dată, ci să se concentreze pe obiective specifice. De asemenea, e importantă schimbarea culturii organizaționale.

“Transformarea digitală ar trebui să înceapă cu o schimbare a culturii în companii. Ne confruntăm pe piață cu companii care cred că dacă de mâine implementează aplicații digitale, compania va avea o profitabilitate mult mai mare. Nu se întâmplă minuni, dacă de la manageri spre angajați nu există o cultură a digitalizării prin care să înțelegem exact ce face tehnologia concret pentru noi”, spune Alexandra Lucescu.

Ea consideră că vendorii de soluții software au responsabilitatea să le vorbească antreprenorilor nu neapărat despre tehnologie, ci despre cum aceasta îi ajută în afaceri.

Ajutorul statului

Alexandra a menționat că în 2022 și 2023 industria software IT a primit un ajutor și din partea statului.

“Pentru prima oară ne-a ajutat și statul, odată cu introducerea noilor reglementări fiscale pentru depunerea declarației SAF-T și implementarea sistemelor eFactura și eTransport. Astfel, companiile au fost nevoite să folosească sistemele ERP, chiar și în cadrul organizațiilor mici și medii.”, spune aceasta.

Digitalizarea în pași mici

Alexandra Lucescu a susținut că firmele ar trebui să știe ce procese de business vor să îmbunătățească înainte de a începe procesul de transformare digitală, mai ales în contextul în care doar 17% din IMM-uri au implementat un sistem de gestiune. Ea spune că a întâlnit în piață firme cu afaceri de 20 de milioane de euro, dar care au gestiunea în Excel.

“Am încercat să întroducem o întreagă suită de aplicații care să asigure transformarea digitală, astfel încât companiile să înceapă cu operațiunile cele mai complexe care le generează pierderi mari, dar care, prin digitalizare, pot fi optimizate pentru a câștiga mai mult. Există posibilitatea ca unele companii să aibă nevoie de un WMS, în defavoarea unui ERP. E nevoie de aplicații modulare, prin care companiile să înceapă transformarea digitală în pași mici, ușor de efectuat.”, susține aceasta.





Articole asociate