Ce este ERP?




Ce este un sistem ERP?

Acronimul ERP provine de la conceptul de Enterprise Resource Planning, care se traduce prin "Planificarea Resurselor Companiei". Există, atât în cărți cât și pe Internet, nenumărate analize și lucrări științifice despre sistemele ERP. Totuși, cea mai corectă și conformă cu realitatea definește aplicațiile ERP ca fiind un sistem software care gestionează integral toate operațiunile unei companii, pentru a crește performanța business-ului. (Wikipedia ERP definition). Acest lucru poate fi realizat printr-o gestiune inteligentă și raționalizată a datelor și resurselor unui business (HR, materiale și materii prime, resurse financiare etc).

ERP: Istoricul termenului

Încă de la începutul anilor 1990, când era folosit pentru a introduce funcționalități de contabilitate și resurse umane/payroll în MRP (Managementul Resurselor de Producție), sistemul ERP a evoluat tehnologic într-un ritm extrem de alert.Așadar, sistemele ERP moderne incorporează multe alte funcționalități, cum ar fi managementul relațiilor cu clienții (CRM), Gestiunea Depozitelor (WMS), Transferurile de Date Electronice (EDI), și chiar sistemele IQM (Intergrated Quality Management)

Mulți oameni confundă sistemele ERP cu softurile comerciale clasice. Cu toate acestea, un sistem ERP reprezintă mult mai mult decât un simplu sistem de contabilitate.

Diferența majoră constă în faptul că un sistem ERP poate edita, modela și utiliza toate informațiile și operațiunile de business ale unei companii, incluzând: servicii financiare, resurse umane și procesele de aprovizionare sau relațiile cu clienții.

Toate acestea au devenit posibile mulțumită posibilității de centralizare a unei baze de date unice, unde toate informațiile de business și tranzacțiile sunt monitorizate în timp real.

 

Beneficiile unui sistem ERP


O soluție ERP poate ajuta companiile să:  
     
  • Crească cifra de afaceri

  • Eficientizeze activitatea prin centralizarea operațiunilor (Financiar și Contabilitate, Producție, Procedurile de Aprovizionare, Managementul Relațiilor cu Clienții, Resursele Umane, Raportarea/BI)

  • Îmbunătățească productivitatea resurselor umane, prin automatizarea procedurilor

  • Reducă costurile operaționale

  • Crească securitatea datelor de business

  • Extragă informații din diferite departamente ale companiei

 

Ce include un sistem ERP?

 

Funcționalitățile unui sistem ERP

 

Care sunt variantele de licențiere disponibile? Achiziție sau Subscripție

 

ERP On-Premise, SaaS sau Găzduit

 


Ce este un ERP în Cloud?

Soluțiile ERP care au câștigat tot mai mult teren datorită beneficiilor aduse companiilor sunt cele în Cloud, cunoscute și sub denumirea de SaaS (Software as a Service).

ERP-urile în Cloud reprezintă, la ora actuală, cea mai populară opțiune pentru companiile din întreaga lume. Practic, un ERP în Cloud utilizează resursele disponibile online, pentru a facilita operațiunile de business în Cloud. O soluție ERP în Cloud poate fi gata de funcționare într-un timp foarte scurt, pentru că nu există necesitatea de a fi instalată pe un server local, ca în cazul variantei On-Premise (cu achiziție de licență). În plus, ERP-ul în Cloud este mult mai ușor de actualizat la noile versiuni ale aplicației.

Un ERP în Cloud ajută compania să reducă din costurile operaționale, din moment ce nu este necesară achiziția și mentenanța unui echipament hardware, și mai mult decât atât, nu presupune o investiție inițială mare, ci un abonament anual sau lunar, de obicei în funcție de numărul de useri contractați.

Unul dintre primii implementatori de soluții software de business din Europa de Sud-Est în Cloud este SoftOne, cu soluția Soft1 ERP – disponibilă după modelul SaaS, indiferent de varianta de licențiere.

Un alt beneficiu important al soluțiilor ERP în Cloud este accesul la datele de business de pe orice device, din orice loc și în orice moment al zilei.

În plus, securitatea datelor și recuperarea în caz de dezastru este un alt avantaj pe care soluțiile de Cloud ERP îl oferă nativ, grație centrelor de date performante ale celor mai mari furnizori de Cloud din lume.

Spre exemplu, SoftOne folosește tehnologia de ultimă generație a Microsoft Azure, care oferă nu doar securitate impenetrabilă, ci și aliniere completă cu directivele legislative și economice din domeniu.




Beneficiile unui sistem ERP în Cloud


  • Nu necesită investiții costisitoare în echipamente hardware și centre de date, așa cum nu presupune nici costuri adiționale pentru licențele achiziționate și upgrade-urile ulterioare.

  • Elimină necesitatea intervenției departamentului IT pentru mentenanță și suport, ușurând task-urile acestora și lăsându-i să se concentreze pe cele mai importante activități.



Cu toate acestea, beneficiile unui sistem ERP în Cloud sunt mult mai importante decât cele legate de costuri:

  • Permit accesul și executarea operațiunilor din orice loc, grație găzduirii în Cloud, care nu necesită instalarea sistemului în alte locații

  • Securitate imbatabilă, întrucât datele nu sunt salvate în serverele furnizorului, ci sunt găzduite pe platformele celor mai reputabili furnizori de servicii Cloud, ca Microsoft Azure

  • Instalare rapidă și facilă

  • Configurare flexibilă, în funcție de nevoile fiecărui business în parte



Cloud privat sau public?


Indiferent de beneficiile pe care le aduce, un sistem ERP în Cloud oferă 3 opțiuni diferite:

Cloud-ul Public: Acest tip de Cloud ERP operează în centre de date deținute și operate de companii terțe (Microsoft, Google, Amazon etc). Practic, pentru client nu există cheltuieli asociate gestiunii și operării soluției. Soluțiile în Cloud sunt ideale pentru IMM-uri, întrucât viteza de implementare este mult mai mare, iar flexibilitatea în ceea ce privește costurile este extrem de importantă pentru companiile care doresc să își controleze mai bine cash-flow-ul (pay as you go).

Mai mult decât atât, grație beneficiilor Cloud-ului Public, companiile își pot adapta ERP-ul proportional cu creșterea business-ului.

Cloud-ul Privat: Această variantă de Cloud ERP presupune ca aplicația să fie găzduită (dedicated servers) fie la sediul companiei, fie la un centru de date terț. Cloud-ul privat oferă aceeași flexibilitate și posibilitate de extindere, precum și aceleași beneficii ca un Cloud Public, permițând, în același timp, un nivel mai mare de control asupra datelor stocate. Această opțiune este ideală pentru companiile mari și pentru multinaționale sau pentru organizații guvernamentale, care au politici de securitate mai riguroase.

Cu toate acestea, Cloud-ul Privat necesită o investiție mare în infrastructura instalată la sediul companiei, necesară pentru funcționarea aplicației ERP.

Cloud-ul Hibrid: Această variantă reprezintă un mix între Cloud-ul Public și cel Privat, care utilizează beneficiile ambelor opțiuni pentru utilizarea optimă a soluției ERP. Cloud-ul Public poate fi folosit pentru datele mai puțin vulnerabile, în timp ce Cloud-ul privat este ideal pentru desfășurarea operațiunilor zilnice. Acest model de Cloud încorporează toate resursele disponibile pe piață și oferă o flexibilitate imbatabilă și opțiuni financiare eficiente pentru companii.

 

ERP pentru IMM-uri

 

Trendurile ERP pe piața regională






Descoperă cum te poate ajuta Soft1 să îți dezvolți business-ul rapid și sustenabil!